Luchtbevochtiging

Bescherm uw piano en vleugel tegen te grote schommelingen in de luchtvochtigheidsgraad met het DAMPP-CHASER “PIANO LIFE SAVER” SYSTEEM.
Behalve een mooi meubelstuk, is uw piano of vleugel een precisie-instrument. Meer dan 9000 onderdelen van natuurlijke materialen reageren allemaal op de veranderingen in de luchtvochtigheid. Om te zorgen dat deze onderdelen probleemloos functioneren is een constante luchtvochtigheid van circa 48 % noodzakelijk. Bij een te hoge vochtigheidsgraad gaan onder andere de toetsen vast zitten en de snaren roesten. Centrale verwarming veroorzaakt in de winter veel te droge lucht en hierdoor ontstaan weer andere storingen: los zittende toetsen en mechaniekonderdelen, teruglopende stempennen en er kunnen zelfs scheuren in de klankbodem en het stemblok ontstaan. Onder deze condities is het zelfs voor de beste piano’s en vleugels niet mogelijk de stemming te behouden. Omdat het mechanisme van een piano of een vleugel in een afgesloten kast zit, kan men het beste een instrument beschermen tegen schommelingen van de luchtvochtigheid door een intern systeem te plaatsen, dat onafhankelijk van de omstandigheden buiten het instrument werkt. Als u een automatisch luchtvochtigheidcontrolesysteem van Dampp-Chaser laat plaatsen, blijft uw instrument op een verantwoord en stabiel vochtigheidsniveau. U bespaart hierdoor veel geld aan reparaties en onderhoud en uw piano of vleugel gaat veel langer mee.

VOOR VLEUGELS
Het controlesysteem kan in alle vleugels worden aangebracht. De “Piano Life Saver” bestaat uit vijf, zes of zeven onderdelen (afhankelijk van de lengte van de vleugel) en wordt aangestuurd door de Dampp-Chaser humidistaat, die zowel de bevochtiger als de ontvochtiger in en uit schakelt en zo – het door de pianofabrikanten aanbevolen -vochtigheidsniveau handhaaft. De onderhoudsvrije ontvochtiger wordt onder de zangbodem aangebracht. Door verwarming van de lucht wordt de luchtvochtigheid omlaag gebracht. De bevochtiger is een combinatie van een waterreservoir en een geluidloos verdampingssysteem dat vocht in de vleugel laat verdampen als de omgeving te droog wordt. Een waarschuwingslampje maakt u er tijdig op attent dat u het reservoir moet bijvullen. Het bijvullen is zeer eenvoudig.

VOOR PIANO’S
De “Piano Life Saver” voor piano’s werkt volgens hetzelfde principe als het systeem voor vleugels. De plaats en het volume van het reservoir verschillen;
de ontvochtiger zit in de piano en reikt van kastwand tot kastwand, het
waterreservoir heeft een ruime capaciteit. De twee systemen
waarborgen een optimaal klimaat in uw instrument, ongeacht het lokale klimaat of type verwarming in uw huis.
Dit geluidloze luchtvochtigheidcontrolesysteem wordt al meer dan veertig
jaar door pianofabrikanten, dealers en pianostemmers in talloze instrumenten
geplaatst.
Met de “Piano Life Saver ” kunt u de stemvastheid van uw instrument zeker stellen en de levensduur drastisch verlengen.

http://www.pianolifesaver.com/dutch/home.php