Reparatie


Revisie


Taxatie


Luchtbevochtiging

Piano onderhoud

Niet alleen stemmen is van belang. Om de kwaliteit van uw instrument te waarborgen, is ook regulier onderhoud elementair. Een piano of vleugel bestaat uit meer dan 10.000 bewegende onderdelen, die soms op 1/100ste mm nauwkeurig zijn vervaardigd.

Door het bespelen, maar met name door schommelingen in de luchtvochtigheid, verandert geleidelijk de algehele conditie van uw instrument. Onze specialisten verzorgen schoonmaak en inspectie, en regelen uw instrument af naar de fabrieksnormen.

Laat u verrassen door piano onderhoud
Uit ervaring blijkt dat veel bespelers verrast zijn over de resultaten die deze onderhoudsbeurt oplevert.

Al jaren ben ik uiterst tevreden over het stem- en afregelwerk van Walter Iedema. Uitstekende up-to-date technieker, snelle en precieze werker, werkt aan huis aan jouw instrument, grondige kennis van vele merken, geïnteresseerd en betrokken.

Simon van het Hoff

Al vele jaren de vaste stemmer van onze vleugel. Naast stemmen ook revisies gedaan naar volle tevredenheid.

Erwin Douwes

Ooit één van de beste stemmers van Rijken & de Lange. Veelzijdig: van concerten stemmen tot revisie en de stemming van een huiskamer piano. Na de keuze van Walter om voor zichzelf te beginnen was hem volgen vanzelfsprekend. Na de stemming roept de piano om weer bespeeld te worden. Kortom, Kwaliteit met hoofdletter K.

Martijn Schoonaard

Muzikale voordelen van een onderhoudsbeurt aan uw piano of vleugel:

 • regelmatige en precieze speelaard (toucher)
 • zuivere en zangerige toon
 • dynamische klank
 • betere muzikale mogelijkheden
 • meer inspiratie
 • zorgeloos speelplezier

Technische voordelen van een onderhoudsbeurt aan uw piano of vleugel:

 • optimale conditie
 • betere stemstabiliteit
 • minder slijtage
 • langere levensduur
 • grotere waardevastheid

Voor een optimaal resultaat zal de pianotechnicus het instrument:

 • reguleren
 • schoonmaken
 • stemmen
 • intoneren

Piano onderhoud: relatieve luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid is van grote invloed op alle onderdelen van uw instrument en daarmee ook op de conditie. De ideale situatie is een gelijkmatige relatieve luchtvochtigheid die ligt tussen de 50% en 60%. Met behulp van een betrouwbare digitale hygrometer kunt u deze waardes controleren. In de wintermaanden za het meestal noodzakelijk zijn om een luchtbevochtiger te gebruiken, terwijl in de zomermaanden een ontvochtiger goede diensten kan bewijzen.

Piano onderhoud: luchtbevochtiging

Bescherm uw piano en vleugel tegen te grote schommelingen in de luchtvochtigheidsgraad met het Dampp-Chaser Piano Life Saver Systeem.

Behalve een mooi meubelstuk, is uw piano of vleugel een precisie-instrument. Meer dan 9000 onderdelen van natuurlijke materialen reageren allemaal op de veranderingen in de luchtvochtigheid. Om te zorgen dat deze onderdelen probleemloos functioneren is een constante luchtvochtigheid van circa 48 % noodzakelijk. Bij een te hoge vochtigheidsgraad gaan onder andere de toetsen vast zitten en de snaren roesten. Centrale verwarming veroorzaakt in de winter veel te droge lucht en hierdoor ontstaan weer andere storingen: los zittende toetsen en mechaniekonderdelen, teruglopende stempennen en er kunnen zelfs scheuren in de klankbodem en het stemblok ontstaan. Onder deze condities is het zelfs voor de beste piano’s en vleugels niet mogelijk de stemming te behouden. Omdat het mechanisme van een piano of een vleugel in een afgesloten kast zit, kan men het beste een instrument beschermen tegen schommelingen van de luchtvochtigheid door een intern systeem te plaatsen, dat onafhankelijk van de omstandigheden buiten het instrument werkt. Als u een automatisch luchtvochtigheidcontrolesysteem van Dampp-Chaser laat plaatsen, blijft uw instrument op een verantwoord en stabiel vochtigheidsniveau. U bespaart hierdoor veel geld aan reparaties en onderhoud en uw piano of vleugel gaat veel langer mee.

Luchtbevochtiging voor vleugels

Het controlesysteem kan in alle vleugels worden aangebracht. De Piano Life Saver bestaat uit vijf, zes of zeven onderdelen (afhankelijk van de lengte van de vleugel) en wordt aangestuurd door de Dampp-Chaser humidistaat, die zowel de bevochtiger als de ontvochtiger in en uit schakelt en zo – het door de pianofabrikanten aanbevolen -vochtigheidsniveau handhaaft.

De onderhoudsvrije ontvochtiger wordt onder de zangbodem aangebracht. Door verwarming van de lucht wordt de luchtvochtigheid omlaag gebracht.

De bevochtiger is een combinatie van een waterreservoir en een geluidloos verdampingssysteem dat vocht in de vleugel laat verdampen als de omgeving te droog wordt. Een waarschuwingslampje maakt u er tijdig op attent dat u het reservoir moet bijvullen. Het bijvullen is zeer eenvoudig.

Piano onderhoud voor vleugels

Luchtbevochtiging voor piano’s

De Piano Life Saver voor piano’s werkt volgens hetzelfde principe als het systeem voor vleugels. De plaats en het volume van het reservoir verschillen;
de ontvochtiger zit in de piano en reikt van kastwand tot kastwand, het
waterreservoir heeft een ruime capaciteit. De twee systemen
waarborgen een optimaal klimaat in uw instrument, ongeacht het lokale klimaat of type verwarming in uw huis.

Dit geluidloze luchtvochtigheidcontrolesysteem wordt al meer dan veertig
jaar door pianofabrikanten, dealers en pianostemmers in talloze instrumenten
geplaatst.

Met de Piano Life Saver kunt u de stemvastheid van uw instrument zeker stellen en de levensduur drastisch verlengen.

Piano onderhoud en reparatie