Het ontstemmen van een piano of vleugel is een natuurlijk proces. Diverse factoren zijn direct van invloed op het ontstemmen van een piano of vleugel. Naast in mindere mate de intensiteit in gebruik, heeft vooral de relatieve luchtvochtigheid (RLV) en temperatuurswisselingen een sterke invloed. Een belangrijk deel van de schommelingen is seizoensgebonden.

De diverse houten en metalen onderdelen in uw instrument reageren ieder op hun eigen manier, waardoor spanningsverschillen ontstaan. Door deze spanningsverschillen verandert ook de toonhoogte. Om uw instrument op de juiste toon te houden, adviseer ik uw instrument meerdere malen per jaar door een professionele stemmer te laten stemmen. Hierdoor behoudt uw instrument zijn zuivere klank, wat het speelgenoegen ten goede komt.

Toen jaren geleden mijn Steinway concertvleugel mankementen kreeg kwam de Steinwaydealer met een offerte waar ik stijl van achterover sloeg. Ik ben toen meer offertes gaan vragen en werd door Rijken en de Lange op het spoor gezet van Walter Iedema.

Mascha van Peijpe

Walter komt al heel wat jaren bij ons over de vloer om onze piano te stemmen. Hij is altijd vriendelijk, gezellig, oprecht in zijn adviezen en behulpzaam waar nodig.

Wij vinden het ook een groot voordeel dat Walter zelf een blaasinstrument bespeelt waardoor hij de toonscherpte veel beter kan duiden. Walter neemt zijn vak serieus dus nemen we hem ook serieus.

Eugenie Geurts

Bij (Walter) Iedema is je piano of vleugel in zeer goede handen. Stemmen of totale revisie van het mechaniek, het kan allemaal. Prima en vriendelijke service, afspraken worden zeer correct gemaakt en uitgevoerd. Een aanrader!

Karel van der Grinten

Wat is het toch belangrijk om een goede stemmer te hebben. Walter stemt al meer dan 20 jaar mijn Yamaha vleugel. Ook heeft hij hem al een keer opnieuw ge-ïntoneerd. Vandaag was Walter weer hier en Skriabin klinkt nu toch heel anders dan gisteren. Walter heeft de gave en het vakmanschap om een vleugel díe klank te geven die bij het instrument hoort. Ik zou daarom mijn vleugel uit vele andere herkennen.

Janny Otto